Stratégia
stratégia
"Nagyon felszabadító érzés, amikor lemondunk arról az illúzióról, hogy képesek vagyunk megjósolni a jövőt. Mindössze arra vagyunk képesek, hogy felvértezzük magunkat a reagálás képességével… a stratégia célja ennek a képességnek a kifejlesztése."
Lord John Browne Brit üzletember

Szóval vissza térve az eredeti kérdésemre.

Miért nem működik a stratégia? 

 

Ezen gondolkodtam a héten, hogy vajon miért nem működik egy cég életében megfelelően a meghatározott stratégia? 

Úgy látom és tapasztalom, hogy minden szervezet életében a változás nehéz, mert az emberek alapvetően nem akarnak változtatni. 

Jobban mondva, félnek a megszokott dolgokon változtatni. Pedig, ha végtelen játékként tekintünk az üzletünkre - az az hosszú távon szeretnénk fent maradni - az az egy biztos, hogy  a jövő bizonytalan és a taktikánkat ehhez a folyamatosan változó környezethez kell alakítanunk. 

 

Azonban a stratégiánk az fix. Azt ha egyszer meghatároztunk, akkor azon ne akarjunk folyton változtatni. Miért? Mert mi a stratégia? 

A stratégia nem más mint a szervezet célja, miértje, küldetése, jövőképe és iránya. A taktika pedig arról szól, hogy hogyan érjük el a célunk, miértünk, küldetésünk. 

 

Amikor a két fogalom között nem teszünk különbséget, akkor a dolgozok káoszt fognak érzékelni.  Összezavarodnak, nem fogják érteni, hogy mi miért következik vagy mit eredményez. 

Elveszik a fókusz, úrrá lesz mindenkin a frusztráció és megnő a feszültség. 

 

Hogyan lehet ezt elkerülni? 

Ha egyszer kimondtuk, akkor azon másnap ne változtassunk. 

Tűzzünk ki célokat, mérjük azokat és kövessük nyomon a megvalósításukat. 

Ehhez pedig a legfontosabb és ahogy Simon Sinek fogalmaz:

"Függetlenül attól, hogyan akarunk játszani, a legfontosabb, hogy őszintén vállaljuk fel döntésünket magunk és mások előtt" - Simon Sinek, Véges és végtelen játék.