Minőség tervezés
QPl

Amikor a minőségbiztosítási rendszerünk kiépítésének a folyamatában vagyunk, nem hagyhatjuk ki a minőségbiztosítási osztályunk felépítését. 

Sokszor kaptam olyan kérdést, na de még is mit csinál a minőségbiztosítás? Mi a haszna annak ha egy komplett szervezetet felépítünk? Miért fontos egyáltalán egy külön minőségbiztosítási osztály, hiszen mi minőségtudatosan dolgozunk? 

Aztán amikor megmutatom, hogy például a minőség tervezés mint külön egység, mint feladat mit is jelent valójában, akkor szinte látom ahogy elindulnak a fogaskerekek. 

"Jé erre nem is gondoltunk" vagy "Ha ezt előbb tudtam volna fele annyi költségem keletkezett volna"

Na de még is mi az a minőség tervezés?

Szakszerűen megfogalmazva:  

A minőségirányítási rendszernek az a része, amely a minőség célok kitűzésére, valamint a szükséges működési folyamatok és a velük kapcsolatos erőforrások meghatározására összpontosít, a minőségcélok elérése érdekében.

Én ezt a következő képen szoktam elmagyarázni: 

Ahhoz, hogy a vevőink és mi is elégedettek legyünk, elengedhetetlen előterveznünk a minőséget a gyártás kezdete előtt. 

Miért? 

Mert a tervezés során szabályokat alkotunk. Mi a vevőnk elvárása? Milyen alapanyaggal dolgozhatunk? Az az alapanyag mi alapján felel meg az előírásoknak? Lesz e külsős partnertől beszerzett alkatrész? Azon milyen méretek, jellemzők vannak amik a mi végtermékünket befolyásolják? A saját folyamatunk milyen folyamattal és hol kezdődik? Hogyan kezeljük az anyagokat? Hogyan ellenőrizzünk gyártás közben? Hova és hogyan tároljuk a nyersanyagot, a félkész terméket és kész terméket? Milyen korábbi hibák merültek fel és arra milyen megoldások születtek? Van e hibakatalógus amivel a hibák újból előfordulását megakadályozhatjuk?  Mi a következő folyamat? Hogyan csomagoljuk a terméket? Selejt esetén mi a teendő? 

 

És akkor még el sem kezdtünk szériában gyártani 🙂

Lépjen velünk kapcsolatba

Török László
Felkeltettem érdeklődését? Kérdése van? 


Keressen bátran elérhetőségeimen és megtaláljuk a megoldást az Ön számára is.
Button
torok.laszlo.ev@gmail.com
+36 30 998 5204