Minőség tervezés II.
QPl

Folytatva az előző bejegyzésem, nézzük meg a minőségtervezés terén milyen eszközöket tudunk bevetni annak érdekében, hogy a termék amit előállítani kívánunk hiba mentes vagy közel hiba mentes legyen?

 

Azonban fontosnak tartom megjegyezni, ha mégis bekövetkezik a hiba akkor törekedjünk arra, hogy a szervezetünk nyitott legyen. Az az ne akarják a dolgozók eltitkolni, okosban megoldani azokat a problémákat amik egészen biztosan újra és újra előfognak fordulni. Ehhez a bizalom megteremtése elengedhetetlen. Beosztottnak és felettesnek is egyaránt törekednie kell arra, hogy ha hibázunk azt merjük elmondani. 

Ennek fényében hogyan tudjuk a legjobban megakadályozni a hibás termékek előállítását? 

Az első és legfontosabb, hogy már a megrendelés fázisában tisztázzuk a vevő elvárásait. Például: Van e rajz? Van e modell? Rajz és a modell megegyezik e? Milyen felület minőségi előírások érhetőek el? Lehet e sérülés a terméken? Ha lehet hol lehet és hol nem lehet? Stb. 

Ezen fázis után érdemes mintákat készíteni, amit nevezzünk prototípusnak. Ezeket a mintákat kapja meg a vevő, majd elemezze és döntse el melyik felel meg neki. A mi feladatunk, hogy az egyes mintákhoz definiáljuk az előállítás módszerét. 

Nagyon fontos, hogy mindent dokumentáljunk. 

Amint a prototípus elfogadásra került meghatározhatjuk, hogy széria körülmények szerint mit kell ellenőrizni. Térjünk ki egyértelműen arra, hogy az egyes dimenzionális jellemzők közül mi az ami funkciós, kritikus jellemzőként definiálható. Majd határozzuk meg a mérési módszereket és a mérés gyakoriságát. Ezek mind belekerülnek az úgynevezett ellenőrzési tervbe, az ellenőrzési tervből pedig következtethetünk az ellenőrzési utasításra. 

Mi az ellenőrzési terv és az utasítás közötti különbség? 

Az ellenőrzési utasításban részletesebben, ábrák segítségével ábrázoljuk a dolgozó számára, hogy mi az amit gyártás során ellenőriznie kell. 

Például: 

Minőség

Amint a dokumentumok elkészültek, vevővel megállapodás született a gyártás és kiszállítás dátumáról, akkor még a széria gyártás elkezdése előtt érdemes egy úgy nevezett első mintát a kiválasztott prototípusból elkészíteni. Ezt az első mintát aztán az összes rajzi méret szerint bemérni. 

Sokszor merül fel ilyenkor, hogy

 - Miért jó ez? 

 - Vagy miért van erre szükségünk? 

Nagyon egyszerű a válasz. Az első minta teljes beméréséből kapunk magáról a folyamatunkról egy képet. Értsd: Alkalmas e a technológia? - hogyan funkciónál az a technológia amit beállítottunk? Megfelelő e az alapanyag - a választott alapanyagból lehet egyáltalán gyártani a terméket? Folyamat lépések megfelelőek e? - történik e sérülés a folyamatunk közben? 

Ahogy korábban is kiemeltem, ezért is fontos, hogy mindent dokumentáljunk. 

Bármilyen probléma esetén lehet a lehető legegyszerűbben megszüntetni a felesleges konfliktusok, plusz munkák a dokumentált és elfogadott eredmények alapján.

Kérdése van?

Török László

Felkeltettem érdeklődését, kérdése vagy kérése van? Esetleg ajánlatot szeretne kérni? 

Ne habozzon keressen bátran és választ találunk az Ön problémáira is!

Kapcsolat