Minőségbiztosítás a szériagyártás során

Minőség és szériagyártás

favpng_factory-cartoon

Ahogy láthattuk a széria gyártás megkezdése előtt és a minőség tervezés részeként erősen ajánlott a prototípus és az első minta gyártás bevezetése. 

Röviden összefoglalva a prototípus arra szolgál, hogy a vevő felé prezentáljuk mire képes a technológiánk, míg az első minta gyártás során igazoljuk, hogy a kiválasztott prototípus széria körülmények között is megfelel a vevő követelményeinek (pl.: rajzi követelmények). 

 

 

Miután meghatározásra és kiválasztásra került a prototípusok közül a megfelelő minta és az első minta is elfogadásra került elindítható a szériagyártás vagy más néven tömeggyártás. 

 

 
Nézzük meg mit is jelent valójában a tömeggyártás? 

Ha rákeresünk a google-ben számos eredménnyel találkozhatunk. Legjobban talán a wikipédia fogalmazza meg a lényegét:

Tömegtermelés vagy tömeggyártás a termék szabványosított eljárásokon alapuló, nagy tételekben és viszonylag hosszú időn át történő előállítása.
- Wikipedia

Nekem azért tetszik ez a megfogalmazás, mert a valóságban is elég hasonlóan történik.  Gondoljuk csak végig, ahhoz hogy szinte hiba mentessen gyártsunk le egy terméket mennyi mindenre szükség van. Szükség van olyan szabályokra, mint például a technológia paraméterek meghatározása. Ha már kikísérleteztük és tudjuk milyen beállítás mit eredményezett a prototípus gyártás során, akkor a kiválasztott prototítpus technológia paramétereit érdemes egy táblázatba foglalni. Mivel szériagyártás során számos körülmény közbeszólhat, amikor el kell térni az ideális paraméterektől, de a táblázatunk -tól és -ig toleranciái megmutatják meddig tehetjük meg még ezt biztonsággal. Így a dolgozóknak sem kell önállóan döntést vállalniuk olyanról amiről esetleg nincs tudásuk vagy tapasztalatuk. 

Itt ennél a résznél egy kis kitérőt tennék. 

Számtalanszor megfigyeltem, hogy ha valami nincs leírva akkor a legtöbb dolgozó kérdezés nélkül hoz egy döntést. Nem is jelzi, nem is kérdőjelezi meg, csak egyszerűen eldönt valamit és azt tényként kezeli "eddig is így volt... jól van az úgy". Ezzel mint minőségbiztosítással foglalkozó szakember nagyon nem értek egyet. Az ilyen döntések következményeként születnek meg azok a reklamációk, ami miatt komoly veszteség érhet egy-egy céget. 

Félre értéseket elkerülendő, nem a dolgozók képzettségét kérdőjelezem meg, vagy éppen ezzel nem azt szeretném sugallni, hogy a dolgozónak csak a parancs végrehajtás a feladata. Nem. Egyszerűen ezt meg kell értenünk, meg kell értetnünk, hogy feleslegesen senki ne vállaljon felelősséget olyan dologért aminek a kimenetele nem tiszta számára. Nem véletlenül vannak különböző osztályok egy-egy gyártó és termelő vállalatok szervezeti felépítésében. 

Visszatérve a szériagyártáshoz. 

 

Milyen a jó széria gyártás? 

A jó szériagyártás az ami egyszerre költséghatékony, minőségelvű és folyamatosan optimalizálható. Azonban erről tudjuk, hogy a valóságban a legtöbb esetben nem mind a három tényező valósul meg egyszerre. Sőt inkább egymás kárára valósulnak meg. Hiszen a költségek folyamatos csökkentése mellett valamelyik tényező hátrányt szenved. Ebből kifolyólag merül bennem fel a kérdés, hogy ténylegesen jó a széria gyártás nekünk? Számomra a válasz az határozottan igen. Hiszen még mindig az egyik leghatékonyabb eszköz arra, hogy sok terméket és olcsón tudjunk előállítani. Manapság azonban a fenntarthatóság is fontos szerepet játszik a vállalatok mindennapjaiban. Vajon a fenntarthatóságnak milyen következményei lesznek? Hogyan fog hatni a környezetünkre? Létezhet e hatékonyabb rendszer a szériagyártásnál? 

 

Ezekre a kérdésekre keressük szerintem nap mint nap a megfelelő válaszokat és reakciókat. 

 

Kérdése van?

Török László

Felkeltettem érdeklődését, kérdése vagy kérése van? Esetleg ajánlatot szeretne kérni? 

Ne habozzon keressen bátran és választ találunk az Ön problémáira is!

Kapcsolat