Folyamat fejlesztés minőségbiztosítási szempontok alapján:

Fejlesztés és minőség

Gyakran kapok olyan kérdéseket, hogy a meglévő folyamataimat minőségbiztosítási szempontok szerint hogyan tudnánk fejleszteni? 

Általános, mindenki számára használható sablon nincs. Minden vállalkozás, cég, vállalat folyamatai különbözőek. Pontosan ezért kell alkalmazni olyan eszközöket amivel azonosítjuk, megértjük a problémát és a probléma megoldása mentén tudunk definiálni olyan intézkedéseket amivel a folyamatok fejleszthetőek. 

De mégis hogyan?

Nos a fenti kérdés megválaszolása érdekében nézzünk egy valós párbeszédet ami köztem mint tanácsadó és az egyik ügyfelem között megtörtént. 

Ügyfél: Most nézd meg, bevezettünk egy új terméket, elindult a sorozat gyártás is, de még sem vagyok elégedett. Mit tudnánk fejleszteni? Hogyan lesz költséghatékonyabb a termelés és hogyan lesz jobb a minőség?

Tanácsadó: Az a tanácsom, hogy először  gondoljuk át mit szeretnénk elérni? Majd gondoljuk át mihez van szükségünk ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk? És ha már tudjuk, hogy mit szeretnénk és mire van szükségünk, utána könnyedén el lehet dönteni, hogy mit fogunk csinálni. Ehhez segítségül használjuk a PDCA-t. 

Ügyfél: Mit használjunk? 

Tanácsadó: P(Plan) D(Do) C(Check) A(Act). Az az tervezd meg, csináld, ellenőrizd és definiálj intézkedéseket, avatkozz be. 

Ügyfél: Na jó és honnan fogom tudni, hogy mihez nyúljunk? 

Tanácsadó: Ohh könnyedén, először is felmérjük a jelenlegi folyamatokat. Megnézzük mi okozza a legtöbb problémát, pl.: Nem következetesek az egymást követő feladatok? Nincsenek szabályozva az egyes folyamat lépések? Technológia beállítások szabályozottak? Átszerelési idők túl hosszúak? Rossz beállításból sok a selejt? Esetleg sok a reklamáció?. Ezek alapján egy jó Pareto elemzéssel megtudjuk mondani min legyen a hangsúly. Utána lehet az egyes elemeket egy 5 miért (5Why?) analízissel tovább boncolgatni és megtalálni a gyökér okot. 

Ügyfél: Kezdem érteni, de még nem látom, hogy erre hol lesz nekünk időnk? 

Tanácsadó: Pontosan ezért van a tanácsadó, hogy elkészítse a felmérést, rendezze az adatokat és eléd vigye. Ezután könnyedén tudsz dönteni, hogy milyen irányba menjünk. Amikor ez megvan, utána egy kijelölt csapattal kell a Pareto által meghatározott 20%-al foglalkoznunk. Máshogy ez nem megy. 

Ügyfél: Rendben, vágjuk bele. 

Mint láthatjuk a folyamatok fejlesztése során két remek eszközt érdemes használni. Az egyik a PDCA a másik pedig a Pareto elemzés.

Egy jól kidolgozott PDCA segítségével szinte csodákat lehet tenni. Segítségével szinte bármilyen folyamatot képesek lehetünk hatékonyabbá tenni és ha hatékony egy folyamat, akkor csökkenek a selejtek, a megbízások pedig sokkal megbízhatóbban teljesíthetők. 

 
És milyen ereje van egy jó Parero elemzésnek? 
Folyamat elemzés során összeírunk rengeteg pontot, amiből aztán statisztika alapján látjuk mi mennyiszer fordul elő. Ebből a nagy sokaságból a 80-20-as szabály (Pareto) segítségével megtudjuk határozni, azt a 20%-t ami az eredményeink 80%-t eredményezi.