Minőségbiztosítás eszközei – Folyamat ellenőrzés

Folyamat ellenőrzés

Ahogy az előző bejegyzésben szó esett róla, szeretném kifejteni és kicsit mélyebben megismertetni azokat az eszközöket amit a mindennapi munka során használok. 

Az eszközök csoportosítása szerint most a legelső csoporttal szeretném megismertetni. Azaz nézzük meg a folyamat ellenőrzés során milyen dokumentációt érdemes használni. Még mielőtt beleugranánk, jogos lehet a kérdés, hogy miért olyan fontosak ezek az eszközök? Véleményem szerint egy-egy intézkedés, projekt megvalósítása akkor lehet sikeres, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi történik a valóságban a folyamatainkban. A valóság megismeréséhez sokszor nem elegendő egy-egy audit, hanem adatgyűjtésre van szükségünk. Rengeteg adatra, amit aztán megfelelően ki is kell tudnunk értékelni. 

 

Ezek fényében nézzük meg melyek azok a dokumentumok amelyek a folyamat ellenőrzéshez szükségesek.

Adatgyűjtő lap

Az adatgyűjtő lap az egyik legegyszerűbb, ám annál hasznosabb dokumentuma a minőségbiztosításnak. Miért? Mert ezen dokumentumok segítségével sokkal jobban és pontosabban megismerhetjük a termék előállítása során felmerülő problémákat, valamint hatékonyan nyomon követhetjük termelésünk. Itt is igaz, hogy ha minél több adatunk van az annál jobban segít a döntések meghozatalában. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy ha már gyűjtjük az adatokat azokat használjuk is fel a folyamatunk fejlesztésére és ezeket a fejlesztéseket építsük be a következő gyártási megbízások során. Így adhatunk a dolgozók számára hasznos információkat, amivel elkerülhetjük az ismétlődő hibákat.

adatgyujt
Ellenőrző kártyák

Az ellenőrző kártya már egy kicsivel bonyolultabb eszköz mint, az adat gyűjtő lap. Hiszen, az ellenőrző kártya segítségével gyártás közben, egy termék valamilyen jellemzőjét tudjuk leírni, megjeleníteni. Mit jelent ez pontosan? Gyakorlatiasan megközelítve, tudjuk, hogy van egy fontos vagy kritikus mérete az éppen gyártásban lévő alkatrésznek és mi azt szeretnénk, ha a dolgozók a gyártás közi ellenőrzés során a mért értékeket vizuálisan is megjelenítsék, akkor az ellenőrző kártya segítségével ez tökéletesen megvalósítható. És miért jó ez? Mert így a dolgozó látni fogja mikor kell beavatkoznia gyártás közben. 

ellenőrzőkártya
SPC folyamatszabályozó kártya

Előzőleg megismerkedtünk az ellenőrző kártyával és nem véletlenül következik a listánkban az SPC folyamatszabályozó kártya, mivel az ellenőrző kártyák speciális fajtája a statisztikai folyamatszabályozás. Az az Statistical Process Controll. Vagyis a folyamatainkat matematikai statisztikai alapokra épülve ellenőrizzük és a célunk, hogy még akkor be tudjunk avatkozni, amikor még nem késő.

Egy olyan első rangú ellenőrző eszköz, amivel a folyamatokban rejtőző eltéréseket hatékonyan tudjuk kiszűrni, kontrollálni és csökkenteni. A folyamatszabályozó kártya segítségével azt tudjuk vizsgálni, hogy a folyamat képes és alkalmas e a termék előállítására, valamint megmutatja, hogy a folyamat milyen mértékben szabályozott. 

SPC
Digitális szoftverek

A piacon rengeteg fajta szoftver érhető el amivel digitalizálni tudjuk folyamat szabályozásunkat. Az előre beállított ellenőrző módszerek segítségével gyorsabban tudjuk elemezni folyamatainkat. 

Ilyen szoftveres megoldás a Q-Das, az IQS, vagy a KOTEM SPC.

SPC_soft

Kérdése van?

Török László

Szeretne ajánlatot kérni? Vagy csak egyszerűen kérdései vannak amire szeretne megoldást találni? 

Keressen bátran elérhetőségeimen és megoldást találunk az Ön problémájára is!

Kapcsolat

.