Minőségbiztosítás eszközei – Minőségbiztosítás dokumentumai

Minőségbiztosítás dokumentumai

Hadd kezdjem ezt a bekezdést azzal, hogy összefoglaljuk eddig mivel ismerkedtünk meg. Az előző két bejegyzésben a folyamat ellenőrzéshez szükséges dokumentumokról és az egyik kedvenc eszközömmel a diagramokkal ismerkedtünk. Most újabb dokumentálásra használatos eszközökről lesz szó, ám ezek jóval hasznosabban mint aminek elsőre tűnnek. 

És hogy miért?

Mert sokan nem is tudják, mennyi mindenben tudnak segíteni azok a dokumentumok amivel a folyamatainkat szabályozottá tudjuk tenni. Aminek eredményeként nem kell, hogy stresszesek legyen a hétköznapok. 

Most már biztosan kíváncsian várjuk, mik ezek a dokumentumok. Lássuk!

Folyamatábra

Elsőnek mindjárt itt van a folyamatábra. Ami nem más mint amit a név takar, azaz egy folyamat lépéseit ábrázoló diagram. Elkészítése egyszerű, ám még is érdemes oda figyelni a készítése során ezekre a lépésekre: 

1) Lehetőleg mindig csapatban dolgozzuk ki. 

2) Figyeljünk a jelölésekre (téglalap, ovális alak, rombusz) és jel magyarázatokra.

3) Kössük össze az alakzatokat

4) Használjunk nyilakat, amivel a folyamat irányát jelöljük. 

5) Ne féljünk kiemelni a legfontosabb lépéseket (színekkel vagy egyedi alakzatokkal)

 

Folyamatábra
Ellenőrzési terv

z ellenőrzési tervet ne gondoljuk túl. Nem kell bonyolult dokumentumnak lennie. Mert mi a lényege? Az, hogy a vevő követelményeinek megfelelő minőségű terméket biztosítsunk. Ezt pedig egy élő dokumentummal, az ellenőrzési tervel lehetséges, amiben definiáljuk az alkatrész és folyamatok ellenőrzése érdekében végrehajtott ellenőrzéseket, az ellenőrzés gyakoriságát és az ellenőrzéshez szükséges mérőeszközöket. Illetve nem maradhatnak ki belőle azok a meghivatkozott utasítások sem, amelyek az ellenőrzéshez szükségesek. 

Egy jól elkészített ellenőrzési terv segít a folyamatok hatékonyságát növelni és a termék előállítási költségeit csökkenteni. 

Ellenőrzési terv
Ellenőrzési utasítás

Korábban a minőségtervezés II. fejezetében már megnéztük mi a különbség az ellenőrzési utasítás és az ellenőrzési terv között. Ugyan akkor azt sem árt tudni, hogy az ellenőrzési utasítás az ellenőrzési terv egy fajta kivonata. Ahogy említettem, az ellenőrzési tervből nem maradhatnak ki azok a hivatkozások sem amelyek valamilyen utasításra utalnak. Az egyik ilyen utasítás az ellenőrzési utasítás, amiben a dolgozó számára az alkatrész ellenőrizendő jellemzői, az ellenőrzés gyakorisága, az ellenőrizendő mennyiség, az ellenőrzés módszere definiálva van. Véleményem szerint úgy a leghatásosabb, ha az egyes ellenőrizendő jellemzőket egy fajta mellékletként a termék rajzán jelöljük. Miért? Mert így a dolgozók vizuálisan is látják mi az amit ellenőrizniük kell. A legjobb megoldás erre, ha digitálisan lépésről lépésre kap információt a dolgozó

Ellenőrzési utasítás
vizuális
Első minta elemzés és dokumentálás. 

Az első mintákról szintén esett már szó, ezért csak röviden nézzük meg miért olyan fontos az első minta elemzése és dokumentálása.Most már tudjuk, ha a vevő elégedettségét növelni szeretnénk az első minta gyártás során érdemes a mintát készíteni, fényképpel és dokumentált mérésekkel. Itt is bátran alkalmazzuk a termék rajzán feljelölve, hogy mit ellenőriztünk. 

Az elemzés sikerének érdekében érdemes a gyártás közben jegyzeteket készíteni. Pl.: beállításokról, után állításokról, elsőre sikerült e vagy keletkezett e hiba? Ha hiba keletkezett annak mi az oka? Könnyedén ellenőrizhető e a termék? Az előzetesen meghatározott mérések könnyedén végre hajthatóak? Az utasítások egyértelműek? Definiáltunk csomagolási utasítást? A modell és a rajz összhangban van e? 

Kérdése van?

Török László

Szeretne ajánlatot kérni? Vagy csak egyszerűen kérdései vannak amire szeretne megoldást találni? 

Keressen bátran elérhetőségeimen!

Kapcsolat