Hogyan?

Hogyan?

Hogyan tudtunk egy 100 Ft-os alkatrésszel közel 5.000.000 Ft-t megtakarítani? 
Mérés

Itt az új év és mindjárt az első napokban egy nagyszerű sikert érhettünk el az egyik kedves ügyfelünk számára. Így nem csak neki, de nekünk is remekül indulhatott 2022 és ezért szeretném megosztani ezt a rövid eset történetünket. 

 

Ebben a részben azt szeretném bemutatni, hogy egy kis apró odafigyeléssel és persze egy külső szemlélő látásmódjának köszönhetően mi mindent lehet valóra váltani. 

 

Nézzük meg mi is történt!

Ügyfelem még decemberben egyeztetett velem egy konzultációs, auditálos időpontot januárra. Gondolta míg január második hetéig, el nem indítja a széria gyártást érdemes lenne a gépek beüzemelése és újra indításakor egy auditot csinálnunk. 

Készségesen álltam rendelkezésére és azonnal bele is vetettük magunkat, már január első hétfőjén a folyamatok rejtelmeibe. Első lépésként biztos ami biztos alapon, "kérdez-felelek" módszer használatával összeszedtünk milyen problémák merültek fel tavaly, milyen statisztikákat vezetnek és mi okozta a legtöbb veszteséget. Szerencsére a statisztikák helyes használatának köszönhetően azonnal feltűnt egy szerszám hibával kapcsolatos kiugró adat. 

Majd elindultunk körbe jártuk a gyártást és az audit checklistámmal felmértük a folyamatokat, a folyamatok szabályozását. Aztán ahogy az érintett géphez és szerszámhoz értünk szinte azonnal rákérdeztem és a következő párbeszédet folytattuk:

Láttam Ti is észre vettétek a kiugró értéket a szerszám hibával kapcsolatban. És milyen

intézkedést vezetettek be?

Ügyfél: "Oh hát az annyira nem is kiugró. Volt párszor ilyen eset"

Ilyenkor megállíthatatlanul felmerül bennem az analízis ösztöne és további kérdésekkel kibontottuk a probléma gyökerét. Végül eljutottunk odáig, hogy a karbantartók bejegyzése szerint a szerszám alátámasztásához plusz alátéteket alkalmaztak. 

Kértem, hogy vegyük ki a szerszámot és partnerünk (egy kis reklám: Zalner Engineering) segítségével csináljunk méréseket. Ami  mérés során szinte azonnal feltűnt, hogy a legelső alátéten - az optikai mérőgép tárgyasztalának megvilágításának köszönhetően - egy vékony repedés látszódott a darabon. A mérésünk ki is mutatta a 100 Ft értékű alkatrészen 4 µm nagyságú repedést. 

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy a szerszám használata közben ez az alátét folyamatosan szétnyílt. A korábbi beütemezett karbantartásoknak, a rossz fényviszonyok miatt esélye sem volt felfedezni a problémát.

Mit tudtunk csinálni?
Először is azonnal végig néztük az érintett szerszámmal mennyi termék készült és mennyi selejt került jelentésre. Az eredmény mindenkit megdöbbentett, ugyanis közel 5.000.000 Ft értékben került selejtezésre kész termék ennek a kis hibának köszönhetően. 

Jogosan merülhet fel, hogy csak cseréljük ki az alátétet és megoldódik a probléma. Én azonban biztos vagyok benne, hogy ezzel a gyökér okot nem oldjuk meg és a későbbiekben a problémára való orvoslat elvész a ködös homályban. Ezért másodsorban a probléma orvoslásán kívül az újra előfordulást is szeretném megakadályozni.

Hogyan?

 -> Mindig írjuk le a problémát és a megoldását, hozzunk létre egy adatbázist amiből kikereshető. 

 -> Határozzunk meg gyakoribb karbantartási időpontot

 -> Ha hasonló probléma fellép, akkor ne sajnáljuk az időt a probléma gyökér okának a feltárására. 

Végezetül most jöjjön amire a címben is utaltam

Miért állítom, hogy így közel 5.000.000 Ft-t takarítottunk meg? 

Először is az adott szerszámmal a forecast előjelzések és előrendelések szerint is közel másfélszer több alkatrészt fognak idén legyártani. 

És mindez mibe került az ügyfelemnek?

 Az egész eset végösszege: 78.000 Ft, amiből: 

 -> Egyszeri konzultáció díja: 65.000 Ft

 -> Bérmérés díja: 12.900 Ft

 -> Egy új alátét ára:  100 Ft

Ezzel az eset végére jutottunk és végül elmondható, hogy igazi win-win szituációról beszélhetünk. Jól járt azt ügyfél és jól jártunk mi is, mert sikerült megoldanunk egy problémát és egyben értéket teremtettünk.

Kérdése van?
Török László

Szeretne ajánlatot kérni? Vagy csak egyszerűen kérdései vannak amire szeretne megoldást találni? 

Keressen bátran elérhetőségeimen!

Kapcsolat