Üzembejárás, év eleji indulás

Üzem körbejárás

Mivel nem multikkal, hanem kisebb magyar üzemekkel foglalkozom, ezért nem maradhat el a gyártás újra indulásával kapcsolatos teendők sem. Ezért most tekintsük meg, hogy a minőségbiztosítás szemüvegén keresztül mi az amit egy minőségbiztosítási tanácsadó felmér az üzemben. 

Az első és legfontosabb, hogy a tulajdonossal vagy ügyvezetővel, üzemvezetővel és karbantartási vezetővel együtt teszünk egy terület bejárást. Sokszor előfordul, hogy ezt a sok pozíciót egy cégnél egy ember tölti be. Itt azonban megjegyezném, hogy nincs ezzel semmi gond,  hiszen a cég méretei még nem óriásiak. Fejlődés már elindult, de még nem tart ott, hogy minden pozíciót külön kolléga töltsön be. 
Visszatérve a körbejárásunkra, azt vallom, hogy ilyenkor érdemes minden munkahelyet részletesen átvizsgálni. Mi van a fiókokban? Milyen a műhely asztalok állapota, milyen a munkaeszközök állapota és számomra a legfontosabb, milyen a mérőeszközök állapota? Miért a mérőeszközök számomra a legfontosabbak? Ebben nagyon meglepő dolog nincsen, hiszen mint minőségbiztosítással foglalkozó mérnökként a méréstechnika az egyik kedvenc területem. Másrészről a mérőeszköz az az eszköz, amivel első kézből kapunk információt a gyártásból származó méret eltérésekre, nem megfelelőségekre. 

Na de mit vizsgáljunk meg egy mérőeszközön?

Először is az állapotát: nem sérült, a funkcióját eltudja látni. Könnyedén összecsukható, kinyitható, nem akad el.  Aztán érdemes megvizsgálni, hogy szükséges e esetleges újra kalibrálás. Jobb helyeken a mérőeszköz érvényességét is vezetik.  Ilyenkor érdemes azt is megvizsgálni, hogy a feladat végrehajtásához valóban arra a mérőeszközre van e szükség. 
 

Miért van erre szükség?

Mert nem csak a vevőnk elégedettségét növeljük, hanem a belső selejt keletkezést is a jó és helyes mérőeszközzel csökkenthetjük. 

pexels-thirdman-7180748
lars-kienle-c6wROKGmUJM-unsplash