Fejlesztés kicsit másképp

Fejlesztés

Ahogy azt az előző fejezet végén olvashattuk, az ügyfeleink elégedettségének fenntartásához elengedhetetlen, hogy ismerjük az elvárásaikat. 

Továbbra is úgy gondolom, hogy a sikerünk legfontosabb záloga az ügyfél elvárásainak ismerete, ami által folyamatosan fejlődünk és alkalmazkodunk. 

 

Miért fontos ez az alapelv? Vajon van ennél jobb módszer arra, hogy folyamataink fejlődésnek induljanak? 

 

Számos üzembejárás során azt tapasztaltam, hogy nincs jobb módszer annál, mintha az ügyfél által képviselt értékeket beépítjük folyamatainkba.

 

Workshop
Na de még is hogyan érdemes? 

Azt javaslom, először ismerkedjünk meg saját folyamataink értékének feltérképezésével. Erre a legjobb módszer az, amit a Toyotánál fejlesztettek ki. Ennek a módszernek a lényege, hogy az anyag- és információáramlást, az átfutási idő függvényében vizsgálják több folyamaton keresztül. 

Mert azt figyelték meg,hogy az átfutási idő a termék készlettel összefüggő következmény. A készlet pedig abból következik, hogy milyen az értékfolyam egyes elemeinek teljesítménye. 

 

Bonyolultan hangzik? Akkor egyszerűsítsük le. 

Tehát ha a folyamatunk fejlesztjük, azáltal csökken az átfutási idő is. Így a folyamatunk hatékonyabbá válik mint előtte. 

 

Most már a módszernek köszönhetően látjuk, hogy a folyamatainkban hol keletkezik veszteség. De nem csak a veszteségeket, hanem a fejlesztési potenciálokat is észre vehetjük. Ha pedig be tudjuk ezeket a fejlesztési potenciálokat azonosítani, akkor ne feledjük azokat egy megvalósítási tervben, akció listában nyomon követni. A hatékony megvalósításhoz pedig elengedhetetlen a felelősök és határidők definiálása, amihez elengedhetetlen egy-egy fejlesztő és vissza jelző megbeszélés. 

Azt hiszem itt is helytálló az a megállapításhoz, hogy amit mérünk és foglalkozunk vele az fejlődik.