Emberi tényezők
hiba

Minőségbiztosítással foglalkozó tanácsadóként a folyamatok felmérésénél vagy éppen a fejlesztések során, mindig ok elemzéssel kezdek. Ehhez talán a legjobb eszköz az öt miért módszer és a Gemba Walk, amiről korábban ebben a bejegyzésben már volt szó. 

 

Miért?
 

Úgy gondolom, ahhoz hogy tisztességesen elvégezzünk egy probléma kiváltó okát, ahhoz elengedhetetlen, hogy minden tényt megismerjünk. Ugyan ez igaz folyamat fejlesztés során is. Hiszen mit szeretnénk? A folyamatunk hatékonnyá tenni. 

Ezért arra voltam kíváncsi, hogy vajon mi az ami túlnyomó többségében előjön egy-egy probléma esetén. Azt találtam - aztán kicsit utána is olvastam -, hogy az esetek 80%-ban emberi mulasztást állapítunk meg. Vajon ez tényleg így van? Hiszen ki ne ült már volna olyan probléma megoldó brainstormingon, amikor sietni akart valaki. Vagy nem is érdekelte a probléma és a csapat munkát azzal zúzta darabjaira, hogy korábban is emberi mulasztás történt. Ilyenkor felmerül bennem óhatatlanul a kérdés, hogy ha legutóbb is ez történt, akkor biztos, hogy az ember hibázott és nem mással van gond? 

Hogyan tudnánk arról meggyőződni, hogy valóban emberi mulasztás történt? 

Véleményem szerint kétféle képen. 

Az egyik, hogy a probléma helyszínén együttműködünk azokkal a kollégákkal akik a folyamatban dolgoznak, hiszen ők élik meg nap mint nap. Ők dolgoznak azokkal az eszközökkel ami a termék előállításához szükséges. Egyet azonban ne felejtsünk együttműködve és ne mindenáron a felelőst megtalálni elv alapján dolgozzunk együtt. Hiszen, ha az alkalmazotthoz úgy közelítünk, hogy őt és a hibát okoljuk, akkor biztosan nem fog velünk együttműködni. Igyekezzünk inkább őszintén elmondani, hogy problémát tapasztaltunk és szeretnénk kideríteni az okát, amiben az ő segítségére számítunk. 

Ahogy említettem a második, a probléma megoldás során arra koncentrálunk, hogy biztos emberi mulasztás történt. Ilyenkor kérjük meg a résztvevőket, hogy zárják ki a gondolatukból az emberi hibát és lássunk a dolgok mögé. Vizsgáljuk meg a folyamatot, a környezetet, a rendszert, a gépet, stb. Használjuk a jól bevált halszálka diagramot. 

 

Összefoglalva: ne ragadjunk le egy tényezőnél probléma megoldás során és kérdőjelezzük meg a folyamatunk, rendszerünk többi elemét is. 

KÉRDÉSE VAN?
Török László
Szeretne ajánlatot kérni? Vagy csak egyszerűen kérdései vannak amire szeretne megoldást találni? 

Keressen bátran elérhetőségeimen!

Button