Anyag tényező

Anyag

Az előző fejezetekben megismerkedtünk a géphibával és az emberi mulasztással. Hogyha az ISIKAWA-t nézzük, akkor egy probléma elemzésekor a következő rész az anyaggal kapcsolatos vizsgálódás. Mivel az anyag vizsgálatok egy külön szakág, amihez igenis szükséges a szaktudás, ezért most olyan mélységekbe nem szeretnék belemenni, mint amit egy anyagtudományok professzoraitól megszoktunk.

Nézzük meg az egyszerű mérnök számára is érthető módon, hogy anyaggal kapcsolatban összefüggő hiba esetén mit érdemes vizsgálni. 

Először is mit értek anyag hiba alatt?
A hivatalos megfogalmazás szerint az anyag hibái olyan hibák amelyek a terméken esztétikai, optikai vagy funkciónális károsodást jelentenek. Laikusként, egyszerűen megfogalmazva olyan hibák lehetne anyaghibák mint: 
  • Hajszál repedések, repedések

  • Apró lyukak

  • Öntési vagy előállítási folyamatból származó hibák.

  • Buborékok.

  • Szövetszerkezeti hibák, stb.

Fontos azt is megkülönböztetnünk, hogy hibát az anyag előállításakor vagy a további feldolgozás során végzett helytelen cselekvés eredményezte.

Mit jelent ez? 

Feldolgozás során egy acél lemezek esetén például ilyen lehet, ha a hengerlés technológiájában valamilyen változás történik. Vagy vasöntvények esetén, mondjuk az öntvény formájában valamilyen hiba van, vagy a technológiában keletkezik hiba. Számos oka lehet és ezért is említettem, hogy nem véletlenül foglalkozik külön ezzel egy szakma. Méghozzá az anyagtudományok szakmája. 

Akkor még is, hogyan tudjuk mi is észre venni, vagy még jobb, megakadályozni? 

Megakadályozni, ha nincs ráhatásunk folyamatunkkal, akkor nagyon nincs esélyünk. Maximum az újra előfordulást tudjuk csökkenteni a beszállítóval való együttműködés segítségével. 

Az észrevételük már valamivel könnyebb. Persze itt is csak azt vehetjük alapul, ha szabad szemmel vagy valamilyen egyszerű nagyító segítségével észre tudjuk venni. Ilyenek lehetnek a repedések és törések, az öntvényen látható lunkerek, anyagtöbbletek. 

Érdemes ezeket az előfordulásokat egy hibakatalógusban rögzíteni, amivel megkönnyíthetjük a munkavállalók dolgát. 

Aztán vannak azok a hibák amelyek észrevételéhez már komolyabb eszközök szükségesek. Ilyenek az elektronmikroszkópok, spektrométerek, keménységmérő berendezések. Ilyenkor érdemes szakembert megbízni a probléma felderítésére. 

KÉRDÉSE VAN?

Török László

Szeretne ajánlatot kérni? Vagy csak egyszerűen kérdései vannak amire szeretne megoldást találni? 

Keressen bátran elérhetőségeimen!

Button