Mérés tényező

Mérés

Folytassuk tovább az ISIKAWA következő ágával, mégpedig a mérés tényezővel. 

Mit értünk mérés alatt? 

Képzeljük el, hogy a folyamatunkban minden adatot rögzítünk, mérünk és ezek az adatok alkalmasak a folyamat minőségének értékelésére. 

Nézzünk erre egy példát is. 

Tételezzük fel, hogy fém megmunkálással foglalkozunk és egy eszterga gépen készítünk különböző alkatrészeket. Ahhoz, hogy a vevőnk elégedett legyen, nem adhatunk ki a kezünk közül hibás terméket. Legalábbis erre kell törekedni. És ezt hogyan tudjuk elérni? Úgy, hogy a folyamatunk során méréseket végzünk. Na és mit mérünk? Azt hiszem, ez az egyik legfontosabb kérdés. Mert, ha nem jól választjuk meg a módszerünk vagy nem azt mérjük, ami a folyamatunkra hatással van, akkor nem fogjuk tudni megfelelően szabályozni a folyamatunk. 

Ezért adódik a kérdés, hogyan érdemes jól alkalmazni a mérést? 

Először is, egyszerűen győződjünk meg, hogy a folyamatunkból helyes vagy rossz termék kerül ki. Ezt a legegyszerűbben a rajz és a valós méretek összehasonlításával tehetjük meg. Aztán nézzük meg, hogy a gép beállított paraméterei megfelelőek e működés során. Persze ehhez ismernünk kell a beállításhoz szükséges paramétereket és toleranciákat is, hiszen senki sem szeretné tönkre tenni használat közben a megmunkáló gépét. 

Még talán azzal sem árt tisztában lennünk, hogy mennyi darabot tudunk gyártani mondjuk egy óra alatt. Erről majd egy későbbi fejezetben, a kapacitás tervezés fontosságában megismerkedünk. 

Összességében tehát, a mérés ugyan egy összetett tényező, de érdemes az egyszerűbb oldalát megfogni.