Környezet tényező

Környezet

Probléma elemzés következő fázisa vagy tényezője a környezet. Ahhoz, hogy biztosan megállapíthassuk egy hiba következményeit a gyártás környezetét is meg kell vizsgálnunk. 

Mi a környezet? 

A környezet minden olyan dolog, amely a rendszerünkön kívül esik. Az az nem gép, nem ember és nem is folyamat. Hát akkor mi lehet? Lehet például a munka állomás megvilágítása, a munkát zavaró tényezők, az időjárási viszonyok, a helység páratartalma vagy éppen hőmérséklete. Egyszóval minden olyan külső behatás ami problémát okozhat. 

Mivel szeretem példákon is keresztül érzékeltetni, hogy egy-egy módszer alkalmazása milyen sikereket eredményezhet, ezért most is nézzünk meg egyet.

Ez a sztori még november környékén történt meg velünk. Velünk, mert ügyfelem azzal keresett meg, hogy rendszeres mérési pontatlanságot találnak a koordináta mérőgéppel végzett mérések során. 

Azon gondolkodtam, hogy mi lehet a probléma? Ismertem akitől vették a gépet és tudtam, hogy mindig oda figyelnek a gép beállítására és kalibrálására is. Ezért csináltunk a referencia darabbal egy mérést és valóban tapasztaltunk 5-6 mikron eltérést, ami azért már jelentős. 

Az ISIKAWA segítségével, mint egy sorvezetővel, végig néztük az egyes tényezők hatását. A környezethez érve végig néztük a mérőszobát, ami direkt ebből a célból lett kialakítva. Eszembe jutott, hogy a mérőgép hőmérséklet kompenzációt alkalmaz. Ezért megmértük a hőmérsékletet és a páratartalmat, majd összehasonlítottuk a mérőgép által mért adatokkal. És ekkor jött a felismerés, hogy a mérőgép szenzorait egy takarítás során az ablak párkányra raktak. Ennek következményeként és a napsütésnek köszönhetően, pedig pár fokkal melegebbet érzékelt a mérőgép. 

Egy apró kis nüansz, de még is milyen sokat számít.

KÉRDÉSE VAN?

Török László

Szeretne ajánlatot kérni? Vagy csak egyszerűen kérdései vannak amire szeretne megoldást találni? 

Keressen bátran elérhetőségeimen!

Button