Mérőeszköz felügyelet

5 perces módszer, amivel képben leszel a mérőeszközeiddel

 

Egy rendszer felépítésének a története, amivel megoldottuk a mérőeszközök nyilvántartását, kalibrálását. 

Körülbelül egy hónapja, egy forgácsolással foglalkozó cég ügyvezetője keresett meg azzal, hogy szeretné ha az induló üzemében építsünk ki együtt mérőeszköz felügyelethez szükséges rendszert. 

Egyszerűen imádom az ilyen felkéréseket, amikor valaki tudatában van annak, hogy a minőségbiztosítási rendszerének egyik elengedhetetlen eleme a mérőeszközök nyilvántartása, karbantartása, kalibrálása és felügyelete. 

Mielőtt belekezdenénk azzal, hogy mi volt a kiinduló állapot és megmutatnám azt, hogy mi lett  az eredmény, kezdjük pár egyszerű elméleti dologgal. 

Mérőeszköz felügyelet

A mérőeszköz felügyelet célja az üzemben és az üzemen kívül lévő ellenőrző, vizsgáló  és mérőeszközök nyilvántartása, időszakos ellenőrzése, kalibrálási ciklus idők meghatározása, kalibrálások végre hajtása és dokumentálása. Valamint a mérőeszközök állapotának nyomon követése pl.: hibás mérőeszközök selejtezése

Mérőeszköz felügyelő

Az a személy aki az ellenőrző, vizsgáló és mérőeszközök nyilvántartását, kalibrálását, karbantartását végzi. Valamint szakmai ismeretei révén képes kiválasztani a felhasználáshoz szükséges mérőeszközt, ellenőrizni tudja megbízhatóságát és megfelelőségét. A hatékonyság érdekében a kalibráláshoz szükséges méréseket dokumentálja és rendszerben vezeti.

Mérőeszköz felügyelő rendszer

A mérőeszköz felügyelő rendszer, tulajdonképpen egy adatbázis amiben nyomon lehet követni az érintett mérőeszközök érvényességét és történetét (beszerzéstől, kalibráláson át, az eszköz javításáig és selejtezéséig). Valamint a mérőeszköz hitelesítési és kalibrálási bizonyítványai is itt kerülnek archiválásra.

Szóval miután ezek a fogalmak is letisztultak neki láthattunk egy mérőeszköz rendszer felépítésének és a kijelölt kolléga mérőeszköz felügyelővé avanzsálásának. Természetesen én csak a rendszer kiépítésében vettem részt, a képzést pedig egy akkreditált oktató cégre bízták. Ezért is volt fontos, hogy egy könnyen felépített és használható rendszer álljon rendelkezésére a kollégának. 

Első körben az egyszerűség elveinek kellett megjelennie. Ezért összeírtuk, leltárba vettük egy sima excelbe, hogy mennyi és milyen fajta mérőeszköz áll rendelkezésre. Összesen 20 db kézi hosszmérő eszköz (tolómérő, mélységmérő óra és szögmérő), 10 db érdesség mérő készülék és 1 db koordináta mérőgép áll rendelkezésre.  

Majd meghatároztunk az egyes mérőeszközökre egy kalibrálási ciklusidőt.

  • Toló mérő - 180 nap
  • Mélységmérő - 180 nap
  • Szögmérő - 180 nap
  • Érdességmérő - 365 nap
  • Koordináta mérőgép - 365 nap

Most már van egy listánk és kalibrálási ciklusidőnk. Még mielőtt azonban kidolgoznánk az adatbázist, magát a rendszert, fontos, hogy a dolgozóink vizuálisan is láthassák meddig érvényes a mérőeszközük. Ehhez egy egyszerű kördiagramot használunk és ragasztunk a mérőeszközre. Példánkat lásd az alábbi képen.

mérőeszköz

És akkor végre elérkeztünk az adatbázisunk felépítéséhez. Szintén az egyszerűségre törekedtünk és felhasználva az NFC technológiát, a mérőeszközön lévő érvényességi matricához érintve telefonunkat az alábbi felülettel találkozunk.

mérőeszköz nyilvántartás

Ahogy a képen is látszik, a kezdő felületen egy átfogó képet kapunk a kezünkben lévő mérőeszközről, majd a jobb oldali menü füleken végig tudom nézni az eszköz történetét, kalibrálását és javítását is. 

Hogy hatékony? Nem kérdés. 

Könnyen kivitelezhető és ugyan ilyen könnyen használható is. 

Felkeltette érdeklődését?

Török László

Szeretne ajánlatot kérni? Vagy csak egyszerűen kérdései vannak amire szeretne megoldást találni? 

Keressen bátran elérhetőségeimen!

Button