Te tudod, hogy mi történik a célpiacod és célcsoportod mindennapjaiban?

Te tudod, hogy mi most a legnagyobb kihívás az iparban?

2022-es évből is elröppent az első három hónap és mennyi minden történt. Egyik válságból ki, másik válságból be, vagyis inkább az egyik még véget sem ért, de mindjárt itt a következő. Sajnos kis országunk fémipara is megérzi azokat a nehézségeket, ami az utóbbi három hónapot jellemezte. Viszont én úgy gondolom, hogy ezek a nehézségek inkább olyan kihívás, ami megoldásra vár. És hát miért lettünk vállalkozók, ha nem ezért? 

Éppen ezért, néhány új ismeretség révén, a kollégákkal az alábbi kérdéskörön rágtuk magunkat végig:

Te tudod, hogy most mi történik a célpiacod és célcsoportod mindennapjaiban?

Azt hiszem nem mondok azzal úja, ha azt mondom a legjobb módszer megkérdezni az ügyfeleinket. Na de vajon van hozzá elég bátorságunk? Ha van is, hogyan kezdjünk bele? Mit kérdezzünk? Hogyan kérdezzünk? 

Úgy gondolom erre is a legjobb válasz, hogy őszintén, érdeklődve és türelmesen végig hallgatva. 

Visszatérve a kérdésre, én megtettem és megkérdeztem azokat az ügyfeleimet akikkel együtt dolgozok. Mielőtt még megnéznénk az eredményét, fontosnak tartom leszögezni, hogy a felmérés a saját kutatásom eredményét tükrözi. Ügyfeleim a magyar fémipar szereplői és fontos, hogy a mintavétel nagysága nem ezres nagyságrendű. 

Azonban ebből a kis mennyiségből is jól látszik az a spirál amibe belekerültek. 

Mire gondolok?

Azt kell mondjam a megfigyelésem alapján, hogy ahogy nőnek az energia árak úgy nő az alapanyag ára is. Ebből kifolyólag nagyon sokan kénytelenek más minőségű alapanyagot beszerezni. Mert most olyan világot élünk, hogy van az eredetileg meghatározott anyag minőségű anyagból és az jóval drágább, mint az eredeti ár. Vagy egyszerűen hozzá sem lehet jutni, mert nincs a piacon szabad kapacitás. 

Ezt az összefüggést a vevők is nagyon jól tudják, így magasabb minőségi követelményeket támasztanak a gyártókkal, kereskedőkkel, szállítókkal szemben. Ezek az elvárások megjelennek a bemintázásban, a gyártás közi ellenőrzések gyakoriságának növekedésében, az ellenőrzések dokumentálásában, vagy éppen olyan plusz ellenőrzésekben amivel garantálják a termék megfelelőségét. 

És mivel az alapanyag sem szokványos, ezért a technológiát is hozzá kell finomítani. Folyamatosan fejleszteni, próbálni, amit viszont dokumentálnunk kell, ha nem akarjuk ezeknek a változásoknak az eredményét és lépéseit elfelejteni. Ezzel megnőnek a dokumentálási kötelezettségek is. 

Aztán még ott van a mindennapi kihívások között a fluktuáció is. Ennek az okait előttem már sokan sokféleképpen kifejtették és az az igazság nem is az én szakterületem, így ebbe nem szeretnék belebonyolódni.

Modern világunkban a fenntarthatóság is nagy kihívást jelent, azonban úgy látom erre most a legkevesebb időt tudnak fordítani. 

Ipar

FELKELTETTE ÉRDEKLŐDÉSÉT?

Török László

Szeretne ajánlatot kérni? Vagy csak egyszerűen kérdései vannak amire szeretne megoldást találni? 

Keressen bátran elérhetőségeimen!

Button